2016. február 22., hétfő

Útmutató a mosható pelenkák útvesztőjében


Rendszeresen kapunk olyan levelet, amelyekben segítséget kérnek a szülők a mosható pelenkák világában való eligazodáshoz. Ezért arra gondoltam megér egy teljes blog bejegyzést ez a téma is.

Ettől függetlenül természetesen szívesen adunk egyénre szabott tanácsokat, megoldásokat is. A telefonos tanácsadás is díjmentes, ha elküldöd az elérhetőségedet, akkor megbeszélt időpontban felhívunk és minden kérdésre igyekszünk választ adni (időkorláttól függetlenül).

De ha a környezeted nyomása miatt nincs bátorságod belevágni, akkor szervezz a kisbabás barátnőiddel egy napot, amikor együtt, egymást bátorítva, egy workshop keretében, eljöttök a bemutatótermünkbe, ahol mindent meg lehet nézni, tapogatni, sőt akár fel is próbálhatjátok a babátokra. Hogy mikor lehet ilyen workshopra jelentkezni? Bármikor, csak egyeztessünk időpontot :)

És akkor lássuk, "mitől döglik a légy..." :)

Amíg évtizedekkel ezelőtt szinte kizárólag csak a „Tetra” néven ismert textilpelenkával (mull pelenka) találkoztak a szülők, amelyet gumibugyival tettek teljessé, ma már sokkal modernebb textilpelenkák sokasága várja a babapopsikat. A választás tényleg nem egyszerű.


Külföldön (konkrétan én Németországban és az USA-ban tudok ilyenről) létezik olyan rendszer, amelynek keretén belül pelenka csomag bérelhető. Hetente hoz a szervezet egy heti adag, tisztított, különféle pelenkát, és hetente elviszik a szennyezetteket. Ez a rendszer nemcsak a pelenkák kipróbálását teszi lehetővé, de azoknak is nagy segítség, akik bizonytalanok, vagy nem tudják megoldani a pelenkák tisztítását házilag (egyébként ez a része szerintem kicsit luxus kategória – a szerk.).

Azért, hogy minél kisebb legyen a pelenka vásárlás kockázata Magyarországon, mi a vegyes induló csomagot szoktuk minden kezdő és bizonytalan szülőnek tanácsolni.

Magyarországon az első kérdés általában a költségekre vonatkozik. A családnak el kell döntenie, a mosható pelenka és az eldobható pelenkákkal kapcsolatos kiadások ismeretében, hogy mekkora az a teljes összeg, amit hajlandó rászánni a mosható pelenkákra. Az eldobható pelenkák és a mosható pelenkák költségvonzatára vonatkozó számításokat itt a blogon megtaláljátok.

Elmondható, hogy szinte bármekkora összeget is szeretnénk rászánni a mosható pelenka készletünkre, mindig az eldobhatóval járó teljes költségek alatt fogunk maradni. Saját tapasztalatomból tudom ezt. A pelenkákat én mániákusan vásároltam, gyűjtő voltam, volt időszak, amikor egy időben 60!  db pelenkája volt a lányomnak, ráadásul akkoriban nagyrészt csak külföldről lehetett beszerezni ezeket a szépségeket. Mára ez a helyzet már megváltozott, nagyon sok márkájú mosható pelenka kapható már Magyarországon, elsősorban webáruházakban, de 1-2 üzlet is árulja már őket.

A magam részéről, ami csak megtetszett, ki akartam próbálni. De még ilyen pelenka használat mellett is, a 20 hónapos pelenkázási időszakot végigszámolva (utólag a férjem kérésére megtettem), közel fél áron tudtam pelenkázni a lányomat, mint ha eldobhatót használtam volna.

Fontos eldönteni továbbá, hogy one size (OS), azaz egyméretes, pelenkákat szeretnének használni, vagy méretezettet. A one-size pelenkával újszülött kortól (általában 5kg-tól) egészen a szobatisztaság eléréséig végig lehet használni, ezért anyagilag sokkal előnyösebb választás. A méretezett pelenkákat idővel a méretváltások idején cserélni kell, pont, mint az eldobható pelenkák esetében. Méretezett pelenkáknál mi elsősorban a pelenka külsőt szoktuk tanácsolni, abból is csak a baba pici korában, így a pelenka csomag nem lesz olyan nagy a baba popsiján.


A pelenkacsomag - minta

Heti 2-3 alkalmas pelenka mosással, a következő csomagot javaslom (a pelenka csomag tartalma az egyedi igényeknek megfelelően módosítható)


  • 8 db bambusz nadrágpelenka belső (pl. Bambinex bambusz stretch nadrágpelenka) – éjszakára ideális pelenka, mert a bambusz anyagnak köszönhetően rengeteg nedvességet képes felszívni, azonban nagyon lassan szárad. (kb. 32.000.-Ft)
  • 12 db prefold pelenka belső (pl. Bambio biopamut prefold pelenka) – olcsó, természetes anyagú, egyszerű pelenka, amely gyorsan szárad és viszonylag kis csomagot képez a baba fenekén. (kb. 15.000.-Ft)
  • 3 db piskóta pelenka betét (AI2, azaz All in 2 pelenkák betétje, pl. Bambinex Bone Booster pelenka betét). Nagyon egyszerű a kezelése, kapható gyorsan száradó műszálas vagy nagyobb nedvszívású bambusz/pamut anyagból, kis csomag az eredmény, akár kiegészítő betétként is használható, de önálló pelenka belsőként is ideális. (kb. 6.000.-Ft)
  • 4 – 6 db pelenka külső – ebből érdemes 2-3 picit beszerezni az újszülöttnek (pl. Imagine pelenka külső) és 2-3 db igazi one-size pelenka külsőt (pl. Bambinex egyméretes pelenka külső). Ez utóbbira akkor érdemes átváltani, amikor a baba elérte a kb 5-6kg-s méretet. Nagyjából eddig lehet használni a pici külsőket, így zökkenőmentes lesz a méretváltás. (kb. 20.000.-Ft)
  • 1 tekercs eldobható papír pelenka betét (pl. Bambinex papír pelenka betét) – ez a papír WC-be dobható, komposztálható, segít a pelenka tisztán tartásában, mert felfogja még az anyatejes széklet jó részét is. Igaz ez fogyó termék, de könnyen pótolható, ha elfogy. (kb.1600.-Ft)

A fenti pelenka csomaggal folyamatosan, éjjel-nappal mosható pelenkába lehet pelenkázni a babát, heti 2-3-szori mosás elegendő a folyamatos tisztán tartáshoz, és végig lehet vele pelenkázni a teljes pelenkás időszakot. Ez a csomag összesen kb. 74.600Ft.

Bármelyik eldobható pelenkát is használnánk, a teljes pelenkázási időszakot tekintve, ennél az összegnél jóval többet költenénk a pelenkára.

Egy ilyen pelenka csomaggal többféle pelenkát (típust, anyagot) lehet kipróbálni / használni, a különféle napi szituációknak megfelelően azt a típust és fajtát tudjuk ráadni a babára, amelyik éppen a legideálisabb az adott helyzetben.

Ha további kérdésed van, ne habozz megkeresni bennünket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)