2016. február 15., hétfő

A gyapjú - most jön a "neheze"! - tisztántartás

Hogyan tartsuk tisztán a gyapjú pelenka külsőket?

Sokak számára a gyapjú tisztántartása a mumus, legalábbis addig, amíg ki nem próbálják. Így voltam ezzel én is.
Azonban nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy a gyapjú pelenka külsők (mindegy, hogy gyapjúfilc vagy kötött) kezelése, mosása pofon egyszerű művelet. Mondhatnám, hogy a lusta mamik kedvence :)

Szóval, mikor kell mosni a gyapjú pelenka külsőket?
A mikorra a válasz eléggé szabadon választott. Mindenki egyénileg dönti el, hogy mikor szeretne gyapjút mosni. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy átlagosan havonta egy alkalommal elegendő a gyapjú pelenka külsőket kimosni, ha semmi extrém nem történik ez idő alatt a külsővel.

Extrém eset alatt a következőket értem:
- kakis lesz (értelemszerűen ebben az esetben SOS mosásra kerül a pelenka külső), szerencsére ez az eset annál ritkábban fordul elő, minél idősebb a baba.
- a sok használattól egy idő után (főleg a nagyon sokat pisilő babák esetén ez hamarabb is bekövetkezhet mint egy hónap) átpárásodik használat közben. Nem fog tocsogni a nedvességtől, csak éppen hogy párás lesz.


És hogyan kell mosni/kezelni a gyapjú pelenka külsőket?
Erre többféle módszer is létezik, most én azt írom le, amit én a legjobban kedveltem, és leginkább alkalmaztam, nevezzük áztatásos módszernek :)

- Tölts meg egy nagy edényt, lavórt, tálat, stb. meleg vízzel (a víz mennyisége függ a kimosandó külsők mennyiségétől). Miért javaslom az edényt a mosdókagyló helyett? Azért, mert a gyapjú apró szálai a mosáskor a csapba kerülhetnek, és komoly dugulást okozhatunk ezáltal.
- Keverj bele egy kevés (egy kis löttyintés, kb fél dl/gyapjúkülső) babasampont vagy gyapjúmosószert.
- Tedd bele a gyapjú pelenka külsőket, és mosd ki. A kötött külsőket nem érdemes túlzottan dörzsölni, mert megnyúlhatnak. Gyapjú programban a külsők mosógépben is moshatók. A tisztítás, kezelés következő fázisa előtt nem kell megszárítani a pelenka külsőket.
- Óvatosan nyomkodd ki a vizet a gyapjúból.
- Most következik a lanolinozás, azaz a gyapjú ismételt vízhatlanná tétele. A nagy tálban keverj össze egy kevés jó meleg (szinte forró) vizet egy diónyi lanolinnal. A kevergetéssel a lanolin fehéres krémmé változik.
- Óvatosan keverj hozzá baba sampont (külsőnként kb. 1 diónyi lanolin, és 1 teáskanálnyi sampon szükséges), és a keveréket lassan engedd fel vízzel, amíg a kívánt mennyiséget és hőmérsékletet meg nem kapod. A gyapjúnak árt (összemegy!) a forró víz, ezért a megfelelő hőmérséklet a langyos legyen!
- Tedd bele a kifordított gyapjú külsőket, a keverék lepje el őket.
- Nyomkodd át a gyapjúkat pár percig, így jól átjárja a folyadék az anyagot. Ezzel a művelettel nemcsak a gyapjút kezeled, hanem a kezedet is alaposan ápolod.
- Hagyd a folyadékban állni a gyapjúkat minimum 4 órán keresztül (én a lanolinozást mindig este csináltam meg, és egész éjszakára a folyadékban hagytam állni a külsőket). Ha teheted időközben még átnyomkodhatod újra és újra a gyapjúkat. Hosszú gyapjúnadrágok esetében a nadrág hosszú szárát érdemes kiemelni a folyadékból, hiszen a szárát nem szeretnék vízhatlanná tenni.
- Áztatás után nyomkodd ki, óvatosan csavard ki a gyapjúkat. Belecsavarhatod egy törölközőbe is (bár ezáltal a törölköző elég sok lanolint átszív a gyapjúból), de egy rövid és lassú centrifugázás programra is beteheted a mosógépbe.
- Teregesd ki lehetőleg szabad levegőre, de ne érje tűző nap, vagy a radiátor forró közvetlen melege. Ne aggódj, ez a része a leglassabb, kb 8-10 órát számolhatsz a teljes száradásig, de utána 1 hónapig megint nem lesz vele munkád.
A fenti módszerről bemutatok egy videót is:

Kenegetős módszer:
Elsősorban eseti kezelésre használtam, pl. szennyezés helyi tisztítása után helyi impregnálásra alkalmas kenõcs. De alkalmazható a teljes gyapjúkülső teljes kezelésére is. Ez picit maszatolósabb módszer, több gyapjúviasz is kerül rá általában (ettől nem lesz vízhatlanabb a pelenka külső), de tökéletesen működik ez is.

A módszer: egy diónyi gyapjúviaszt tegyél a tenyeredbe vagy egy kis tálba (ha nem bírod a nagyon meleget), engedj rá jó meleg vizet és cseppents bele kevés babasampont. Az egészet keverd össze. Akkor jó, ha fehéres, krémszerű, kenhető állagúvá válik.
A kencét próbáld meg minél egyenletesebben a kezeddel szétkenni a gyapjú külső belső felületén. A végén jól össze is gyömöszölheted, hogy a kezedről minél több gyapjúzsír a gyapjúra kerüljön.

Gyakori kérdés, hogy hol lehet lanolint kapni.

A gyapjúk lanolinozására többféle lanolin tartalmú szer is kapható az országban.

Léteznek lanolinos gyapjú  impregnálók, Melyek szinte bármelyik mosható pelenkás webáruházban fellelhetők. Ilyen pl. a  Disana lanolin gyapjúápoló vagy ImseVimse lanolin kúra. Ezeket az áztatásos módszernél lehet csak használni. Ebben az esetben nincs szükség csak langyos vízre és erre a kúrára, amit összekeverve azonnal a tejfehér keveréket kapod meg. Ezek a lanolinkúrák mosógépbe is tehetők, de így előfordulhat hogy a gyapjú összemegy, emiatt én ezt inkább nem alkalmaztam.

Illetve bizonyos gyógyszertárak kiadnak különféle mennyiségben (nekem volt már hogy adtak 50g-t is, de volt hogy csak kg-ban tudtam venni) tiszta lanolint. Ezt a patikákban így keresd: gyapjúviasz, cera lanae, adeps lanae

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)