2016. február 9., kedd

Mi van az eldobható pelenkában? - 1. rész

Mi az a kristályos anyag, ami az eldobható papír pelenkában található, és alkalmanként hajlamos ronda zselészerű formában távozni a pelenka belsejéből?

Az eldobható pelenkából elég gyakran kibuggyanó, nem túl gusztusos látványt keltő kristályos anyag a pelenka szuper abszorbens rétegéből kerül elő. Ez a réteg papírpehelyből és egy vegyi anyagból áll, amit nátrium poliakrilátnak (--CH2--CH(CO2Na)-- ) neveznek. A nátrium poliakrilát térfogatának sokszorosát (2-300-szoros) képes folyadékból elnyelni, és azt egy ragacsos zselés formában magában tartani.



Az eldobható pelenkák ellenzői (talán jogosan…) sokszor hozzák fel érvként a natrium poliakrilát káros hatásait.

A BPA (biszfenol A) veszélyeiről már mindenki hallott. Ez az a természetben nem létező vegyület, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag az iparban, amelyet a polikarbonát műanyagok és epoxi-gyanta előállításához, és többek között a natrium-poliakrilát előállításához is használnak.

Ma már az üzletek és különféle termék gyártók többsége törekszik BPA-mentes anyagokat használni, értékesíteni.

A neten mindenki számára elérhető anyagot találtam a natrium-poliakrilát biztonsági előírásáról. Ebből egy részt másoltam cask ide, de a teljes MSDS anyag elolvasható ezen a linken:

MATERIAL SAFETY DATA SHEET

"A nátrium-polikarbonát egy olyan fehér, szemcsés, szagtalan polimer*, amely vízzel való elegyítése során egy gélhez hasonló anyagot képez. Vízben oldhatatlan, de vízzel érintkezve rendkívül csúszóssá válik. Igaz nem tartozik a veszélyes anyagok közé, de por formában potenciális légút izgató szer.

Gyártói javaslat: 0,05 mg/m³-ként 8 órás expozíciós határérték

Potenciális egészségügyi hatások:

Szemek: a por égő, viszkető, száradó érzést, kipirosodást okozhat

Bőr: a por a bőr kiszáradását okozhatja

Lenyelés: vizsgálatok alapján igazoltan nem mérgező, azonban az emésztő rendszerbe kerülés esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Belélegzés: A por belélegzése a légzést nehezíti, tüdőingerültséget és légzőszervi problémákat okozhat.

* A polimerek a közhiedelemmel ellentétben nem azonosak a műanyagokkal. (A műanyagok olyan mesterségesen előállított anyagok, amelyek mindig több anyag keverékéből állnak, legalább egy komponensük polimer. A többi kitöltő-, vázanyag, öregedésgátló, feldolgozást segítő adalékanyag, festék stb.). A polimerek lehetnek természetesek (cellulóz, fehérje stb.), természetes alapú mesterséges anyagok (például viszkóz), vagy a természetben nem előforduló, mesterségesen létrehozott vegyületekből szintetizált polimerek."

A fenti leírásból kiderül, hogy por formájában a natrium-poliakrilát tulajdonképpen nem okoz különösebb problémát, azonban vannak bizonyos tények, amelyek inkább óvatosságra intenek, és a gyermekeink egészsége érdekében érdemes tartózkodnunk ettől az anyagtól.

A tények:
- A natrium poliakrilát alkalmazását már beszüntették a tamponokban, mivel vizsgálatok alapján kapcsolatba került a Toxikus Sokk Szindróma (TSS) előfordulásával, melyet gyakran a tampont használó nők kaptak el. (http://www.diapersafari.com/why-cloth-diapers.html)
- Belekerülhet akár a babák húgyvezetékébe, gyakoribb pelenka kiütést okozhat. (http://www.bynature.ca/cloth-diaper-terminology.html#fabric)
- Ez az anyag okolható nagy valószínűséggel a gyakori pelenka kiütések előfordulásáért, melyek tartós vérzéshez és nehéz sebgyógyuláshoz is vezethetnek, mivel a nátrium-poliakrilát a szövetekből is kiszívja a nedvességet, ezáltal lemarja a bőr szöveteit. (http://www.mother-ease.com/cloth-diapers/Health)
- Azért mert egy szülő eldobható pelenkát használ a babájának, még nem jelenti azt, hogy a szuper nedvszívó hatásnak köszönhetően, ritkábban lenne szükség a pelenka cserére, mint a mosható textilpelenkák esetében. Ha túl sokáig marad a babán az eldobható pelenka, akkor a képződő ammónia, különféle baktériumok, és a nátrium-poliakrilát erős nedvesség elszívó képessége komoly problémákat okozhat. A baba fenekén a nagy csomag zselés “cucc” nemcsak kényelmetlen a babának, de nem is szellőzik kellőképpen, és a zselévé alakult vizelettel teli nátrium poliakrilát nagyon könnyen kijön a pelenka belsejéből.
- A nátrium poliakrilátnak közvetett veszélye is van a környezetre. Az eldobott, használt pelenkát gyakran a környezetünkben élő állatok (akár saját kutyánk is) megehetik. A zselésre dagadt anyag az állatok gyomrában tovább dagad, amely az állatok emésztőrendszeri és légzőszervi megbetegedését, esetleg elpusztulását is okozhatja.


Érdemes elgondolkodni: elég felelősségteljesen éljük-e az életünket, mint szülő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)