2016. január 14., csütörtök

Gyakran Ismételt Kérdések az Ecoegg öko mosószerrel kapcsolatban


Okosítsatok ki, kérlek
Mi az az ecoegg? Hogyan kell használni? Kell hozzá pluszban valami, pl. öblítő? Miket lehet mosni vele? Tényleg jó? Hol lehet kapni? Miben más, mint a mosódió?
Ilyen és hasonló kérdéseket gyűjtöttem össze, és adtam meg rá a válaszokat.
Ha újabb kérdés jut eszedbe, keress fel minket :)
 
ECOEGG mosótojás 3 illatban
A mosótojás olyan, mint a pár évvel ezelőtt elterjedt mosógolyó (ecoball)?
Nem. A mosógolyó mágneses elven működik (már ha működik, állítólag megcáfolták). Az Ecoegg mosótojásban valós természetes vegyi anyagok vannak, mint pl. mosószóda, amelyek valósan tisztítják a ruhákat.

Mennyibe kerül az Ecoegg mosótojás?
3 kiszerelésben kapható, 54, 210 és 720 mosásra elegendő pellettel. A legkisebb esetében 68ft a mosásonkénti fajlagos költség (ez nagyjából megfelel bármilyen boltban kapható márkás mosószer árával,pl Ariel, stb.), a 210 mosásos Ecoeggnél egy mosás 25Ft-ba kerül, a 720-as kiszerelésnél pedig csupán 12Ft-ra jön ki egy mosás mosószer költsége.Hol lehet kapni Magyarországon az Ecoegg mosótojást?
Több webáruházban kapható, a hivatalos magyarországi forgalmazó a HUPA Kft, amelynek a webáruházában is beszerezhető: www.bambio.hu

Tisztára mossa a ruhákat?
Az ecoegg csodákra nem képes, pont úgy ahogy egyik mosószer sem. De az eddigi tapasztalatok szerint előkezelés nélkül is szép fehérre tudja mosni a ruhákat, akár 40-50 fokon is. Hatékonysága azonban függhet a helyi vezetékes víztől, a mosógéptől, a ruha/pelenka szennyezettségétől is. Az alkalmankénti előzetes foltkezelés továbbra is szükséges lesz. Ehhez bátran ajánljuk az Ecoegg folttisztító krémjét, amely dörzsis fejének köszönhetően könnyen kezelhető, természetes összetevői pedig hatékonyan tisztítanak.

Milyen textíliákhoz használható az Ecoegg mosótojás?
Tulajdonképpen bármilyenhez, akár bambuszhoz is. A gyártó ajánlásában nem szerepel olyan anyag, amelyre károsan hatna ez a fajta mosás. Mosható pelenkákhoz kimondottan javasolja a gyártó, de bármilyen textília mosható vele. Azaz aki már nem használ pelenkát a családban, az is bátran belevághat a többi ruha mosásánál.

Elég drága, nem kis beruházás, még akkor sem, ha akár 2-3 évig is használható.
Való igaz, hogy a leghosszabb ideig használható Ecoegg (720) javasolt fogyasztói ára 8500Ft. Azonban mosásonkénti költséget számolva ez csupán 12Ft. Ha egy hagyományos mosószerből családi gazdaságos kiszerelést veszünk meg, akkor azon túl, hogy haza kell cipelni, a boltban hagyunk sok ezer forintot, és pár hét alatt fel is használjuk. Az Ecoegg mosótojás ezzel szemben kicsi, és arányaiban sokkal olcsóbb. Egyre több családnak fontos továbbá a környezetvédelem. Az Ecoegg mosótojással a háztartásunk mosással kapcsolatos hulladéktermelését is drasztikusan lecsökkenthetjük.
Csak egy-két véletlenszerűen, a neten talált példa:
  • Almawin mosószer, 25 kg (!!!), öko mosószer (mint a z Ecoegg), a termékismertetője szerint 450 mosásra elegendő. Ez közel 100Ft-os mosásonkénti költséget jelent.
  • Bonux Active mosószer, 9,8kg, 140 mosásra elegendő mennyiség, 45Ft-ba kerül egy mosás ezzel a mosószerrel akciós áron.
  • Biopon Takarékos mosópor, 3,75 kg, 50 mosásra elég, egy mosás 38Ft.

Ha kifogy a mosótojásból a mosószer golyó, újra meg kell vásárolni?
Nem, mivel létezik utántöltő golyó is hozzá, amely 54 mosásra elegendő öko mosószert tartalmaz. Azonban azt javasoljuk, hogy ha bevált az Ecoegg mosótojás, akkor érdemes inkább a nagy kiszerelésre beruházni, mivel anyagilag ez a legkedvezőbb.  
Mi van akkor, ha illatos verziót veszek? Annyira érződik, mintha öblíteném öblítőszerrel? Mert az öblítő illatáról nem mondanék le.
Az Ecoegg mosótojás illatmentes, Tavasz és Enyhe (Soft) illatban kapható. A két illatos mosótojástól a ruhák kellemes illatúak lesznek, de enyhébb, mint ha hagyományos öblítőszert használnánk. Azonban, aki ennél erősebb illatra vágyik, nyugodtan használhat mellette öblítőszert, vagy akár a teljesen természetes alapú mosóparfümöket.

Az ecetes öblítés és a mosótojás bírják egymást?
Igen. A vizsgálatok szerint az Ecoegg mosótojás valamivel jobban habzik, ha ecet is kerül a mosógépbe, de a mosás hatékonyságán nem ront.

Ha ecetes vízzel öblítem utána a ruhákat, nem gond, hogy az ecet belemegy a mosótojásba?
Nem gond, picit az ecet fokozza a habzást, de a tisztítás hatékonyságát nem csökkenti, és az ecet nem fogja kioldani a mosótojásban lévő pelleteket, nem lép velük komolyabb reakcióba.

A ''tavasz" és az ''enyhe'' illat mit takar?
A kérdésre nehéz válaszolni. Leginkább fantázianevek 2 nem túl erős, de kellemes illat meghatározására. Az illatokat természetes illóolajok biztosítják.Soft (enyhe) illatúban: pacsuli olaj írisz, vanília és pézsma illóolajjal vegyítve. A tavasz illatúban: főképpen boróka, kiegészítve rózsaszirom, áfonya és málna illóolajokkal.

Én azt olvastam, a gyártó a pelenkákhoz az illatmenteset javasolja. Más ruhához mehet az illatos?
Igen, mosható pelenkákhoz a bőrirritáció kockázatának minél jelentősebb kizárása érdekében az illatmenteset érdemes használni. Bármi más textil mosáshoz akármelyik illatos is tökéletes, főleg azoknak, akik szeretik a tiszta ruhákon az illatot.

Kiszed minden foltot?
A komolyabb, makacsabb foltokkal nem minden esetben bánik el, de többnyire a legtöbb foltot kiszedi. Egy jobb minőségű hagyományos mosószer tisztító erejével vetekszik.

Mi van benne?
A mosótojásba 2 féle golyót (pellet) kell önteni. A fekete, turmalin, egy ásványi anyag, ez nem kopik el, viszont ez koptatja a mozgásával a fehér golyókat. A fehér olyan vegyület, amelynek alapja a mosószóda, ezáltal éri el a valós tisztító hatást. A fehér golyók kopnak, ezelet idővel után kell tölteni.

Száradás után a ruhák milyen tapintásúak?
Puhák. Öblítőszer nélkül is jelentősen puhábbak, mint bármi más mosószer használatakor.

Valóban kitart a dobozon feltüntetett mosások számáig a mosótojáshoz adott pellet mennyiség?
Nem feltétlenül. A dobozokon látható mosások számát egy átlagos heti 3-5 mosással számolták, 40 fokos 1 órás programot használva. Ha valaki rendszeresen 3 órás vagy magasabb hőfokú programon használja az Ecoegg mosótojást, akkor a golyók gyorsabban fogynak és valamivel gyakrabban kell utántölteni.

A mosótojáshoz adott zacskókba csomagolt golyók minősége nem romlik 1-2-3 év során?
Amennyiben a tárolási előírásokat betartjuk, akkor 3 évig megtartja változatlanul a minőségét. A megfelelő tárolás hasonló bármi más por állagú mosószeréhez: száraz, hűvös hely, bontatlan csomagolás.

Régebben azt hallottam, hogy ilyennel nem szabad pelust mosni, mert ez egy nagy darab szappan, és eltömíti. Lehet, ez nem igaz, de azért kíváncsi vagyok, miből van.
Az Ecoegg mosótojás fő tisztítóereje a mosószódában rejlik, amely egyéb összetevőkkel együtt olyan formában található meg a fehér golyócskákban, hogy az csak fokozatosan, a fekete golyók súrlódása segítségével oldódik ki. Így nincs meg annak a veszélye, mint ha szimplán mosószódát öntenénk, feloldás nélkül a mosógépbe, ami így könnyen összecsomósodhat.

Színes ruhákhoz és fehérekhez egyaránt lehet használni?
Igen, a színes ruhákat sem fakítja, hiszen nem érintkezik direktben, nagy koncentrátumban a ruha a mosószóda tartalommal.

A 60 fokos mosás hosszú távon nem teszi-e tönkre a gumírozást?
A mosótojást maximum 60 fokon lehet használni. Az anyaga (amely újrahasznosított szilikonos, gumiszerű anyag) ezt még simán bírja, de a tojás műanyag részére 10 év gyártói garancia van.

40 fokon nem lehet használni, vagy mindenképp magasabb hőfok kell?
Egész nyugodtan lehet alacsony hőfokon is használni, akár már 15 fokon is hatékonyan tisztít. Sőt gyakorlatilag a magasabb hőfokon való használat nem növeli jelentősen a hatékonyságot.

Sok terméket külföldön olcsóbban (sok akció miatt) be lehet szerezni. A mosótojásnál is találkoztam már ilyennel, de tartok a külföldi megrendelésektől. Mit javasoltok?
Nincs értelme külföldön megrendelni, több ok miatt:
-      Magyarországon már több webáruházban is kapható.
-      És bár kifogható esetleg akciós lehetőség külföldön, de a postaköltség jellemzően ezt a „hasznot” elviszi.
-      A nem akciós mosótojások kinti ára általában még picit magasabb is mint a Magyarországon beszerezhetőké.
-      A garanciális problémákat helyben könnyű kezelni.
-      A számla nyújtás is egyszerűbb itthonról.
-      Bármilyen kérdés vagy probléma esetén a magyar forgalmazókkal egyszerűbb a kommunikáció.

Én kipróbálnám egy teszt erejéig, de ennyit nem áldoznék rá. Meg sajnos a teszthez is lelkierő kell, mert kéne utána egyet üres vízzel mosni, és azt tök pazarlásnak érzem. Egyelőre nem hiszek benne.
Ha valaki szeretne teljesen átállni az Ecoegg mosótojásra, akkor az első használat előtt érdemes egy mosógép tisztítást elvégezni, akár egy ecetes, vagy trisós magas hőfokos üres járatú átmosással, vagy akár az Ecoegg Detox mosógéptisztítójával. De ez nem kötelező, enélkül is el lehet kezdeni a mosótojással való mosást. Az alkalmankénti (fél évente ajánlott) mosógéptisztítás egyébként sem árt a mosógépnek a tisztítás hatékonysága érdekében. Így ez nem pazarlás, hanem a mosógép tisztántartása érdekében történik.
Sőt a mosótojást nyugodtan lehet vegyesen, párhuzamosan használni egyéb mosószerekkel is. Pl babaruhákhoz illatmentes mosótojás, de apuka munkásruháihoz egyéb boltban kapható mosószer párhuzamos használata is rendben van.

Ha pl 54 mosásra elegendő tojást veszek, abba később tehetek 210 mosásra elegendő utántöltőt?
Természetesen igen. A különböző kiszerelésű mosótojások formájukban nem különböznek, csak abban, hogy mennyi plusz zacskó pelletet adnak a tojás mellé. A mosótojásba induláskor 3 zacskó fehér és 1 fekete golyót kell tölteni. Kb. 2-3 hónaponként kell utántölteni 1-1 zacskó fehér pellettel. Az utántöltő csak fehér gyöngyöket tartalmaz, ebből mindig egyet kell kibontani és azzal utántölteni a mosótojást, amikor arra szükség van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)