2016. február 9., kedd

Mi van az eldobható pelenkában? - 2. rész

Dioxin...

Úgy tűnik, hogy napjainkban az eldobható pelenkák a kényelmes élet nélkülözhetetlen kellékeivé váltak. Habár szintetikus anyagból készülnek, csupán egyszer használatosak, és különféle egészségügyi problémákat okozhatnak hosszú távon. Egy tanulmány szerint (Archieves of Enviromental Helath – Környezetvédelmi Egészségügyi Levéltár, 1999., USA) az eldobható pelenka lehet az egyik kiváltó tényezője a gyermekkori asztmának és egyéb légzőszervi problémáknak. A babák puha, érzékeny bőre az eldobható pelenkákban hajlamosabb a vegyszerek okozta kiütésekre és egyéb bőrproblémákra.

Ezek szerint az eldobható pelenkák egészségügyi kockázatot jelentenek a kisgyermekek, babák számára.

A legtöbb eldobható pelenka klórral fehérített, amely folyamat mellékterméke a dioxin, és ez a veszélyes melléktermék nemcsak a környezetbe kerül be a fehérítés során, hanem a pelenkába is. A dioxin pedig felhalmozódik a szervezetben (korábbi kutatások igazolták, hogy a tamponok dioxinexpozíció következtében endometriózist okozhatnak a tampont használó nők körében). Igaz a pelenka gyárak többsége napjainkban már klórmentes fehérítést használnak az eldobható pelenkák egy részének fehérítésekor, azonban a pelenkák többségénél a töltőanyagot még manapság is klórral fehérítik

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Enviromental Protection Agency, EPA) szerint a dioxint a legmérgezőbb karcinogén (rákos daganatot előidéző, rákkeltő anyag) vegyszerek egyikeként tartják nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dioxin jelenléte bőrirritációt, immunrendszer gyengülését, de akár idegrendszeri problémákat, májelégtelenséget is okozhat. A dioxinexpozíció a gyermek immunrendszerét egy életre legyengíti, hormonális problémákat idézhet elő (csak nézzük meg a mai lányok hormonális fejlődésének ütemét, és a mai fiatalemberek fogamzó képtelenségének gyakoriságát).

A legtöbb szülőben még csak fel sem merül, hogy a különféle betegségek (lásd fent) oka az eldobható pelenka, hiszen annyira természetesnek kezelik.

Több kutatás is vizsgálta az eldobható pelenkákban és tamponokban fellelhető dioxin egészségre káros mértékét, és megállapították, hogy mindegyik tartalmaz dioxint. Azonban egyikről sem lehetett hitelesen igazolni, hogy a legveszélyesebb, rákkeltő fajtából való lenne. A kutatók azt állítják, hogy ezekben a termékekben megtalálható dioxin szint nagyon alacsony (DeVito 2002.). Más tanulmányok viszont az mondják, hogy a dioxin alacsony szintjének hatásairól rendkívül keveset tudnak (Sutton 1991.).

Azt kell, hogy mondjam, hogy nem találtam arra vonatkozó hiteles tanulmányt, hogy a pelenkából eredő dioxin rákos elváltozásokat okozna. Azonban a különféle vizsgálatokra alapozva, azt gondolom, jobb a békesség, és a fenti betegségek kockázatát érdemes a lehető legkisebbre csökkenteni gyerekeink egészsége érdekében.

Mégis hogyan keletkezik a dioxin?

Természetben alapvetően megtalálható dioxin rendkívül elenyésző mennyiségben van jelen, így ez nem okoz semmiféle kart környezetünkben. Azonban a mesterséges folyamatok révén a környezetbe jutó dioxin mennyisége már okot adhat az aggodalomra.

A mesterségesen a környezetbe kerülő dioxin koncentrációja 1 milliárdod gramm köb-kilométerenként, de nem szabad arról elfelejtkezni, hogy ez az apró mennyiségű dioxin is már halálos dózist jelenthet.


Források:

Chemicals in disposable diapers (2011) (http://www.livestrong.com/article/111348-chemicals-disposable-diapers/#ixzz24BGarUoO)

Exposure assessment to dioxins from the use of tampons and diapers.(2002) (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240689/)

Healthy Child (2010) (http://healthychild.org/blog/comments/first_steps_the_diaper_debate/#ixzz24BDk1e8H)

Diaper Rash: Comparing Diaper Choices (2005) (http://www.realdiaperassociation.org/real-diaper-news/quarterly_article_mullen_diaper-rash-comparing-diaper-choices.htm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)