2016. február 23., kedd

11+1 tipp, hogyan tudsz tovább spórolni a mosható pelenkával

Azt tudjuk, hogy a mosható pelenka használatával nagyságrendekkel kevesebbet kell költenünk a baba pelenkázására, mintha eldobható pelenkát használnánk.
(http://naturcsalad.blogspot.hu/2011/05/mennyibe-kerul-tenylegesen-moshato.html)

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban: a mosható pelenkát hosszú távra vásároljuk, ennek megfelelően megfontoltan kell választanunk.

Azonban ennek ellenére a mosható pelenkák ára sokakat megrémít, hiszen nem mindenki teheti meg, hogy egyszerre 50-100.000ft-t beruházzon a mosható pelenkákra.

Mutatunk pár tippet, hogy a pelenkázás költségeit még jobban lenyomhassátok, illetve hosszú távon valóban gazdaságossá tehessétek:

 1. Gondolkodj előre! Nem kell feltétlenül egyben megvásárolni a teljes készletet. Amíg még várod a babát, addig havonta lebontva, részletekben is meg tudod vásárolni.
 2. Ne ugorj bele egyből az első szimpatikus teljes csomag megvásárlásába. Kérj szakértőktől, webáruházak vezetőitől, tapasztalt anyukáktól tanácsot, hogy milyen egyedi pelenka csomagot érdemes megvenned.
 3. Iratkozz fel a mosható pelenkát forgalmazó webáruházak, üzletek hírleveleire, így mindig tudni fogod, hol akciósak a pelenkák.
 4. Avasd be a családodat, barátaidat a mosható pelenkás terveidbe, és amikor csak lehetőség nyílik rá, érj mosható pelenkát ajándékba a különböző alkalmakra.
 5. Óvatosan, meggondoltan válassz márkát! Sok pelenka márka sokszor a neve miatt jelentősen drágább, de minőségben nem jobbak társaiknál. Azonban a nagyon olcsó noname pelenkákkal is vigyázni kell, mert a gyenge minőség csak bosszúságot, folyamatos kiázást, esetleg a pelenka gyors leamortizálását eredményezheti. Ezzel nemcsak a kedvedet veszi el a mosható pelenkázástól, de anyagilag sem kifizetődő.
 6. Érdemes megnézni, hogy a mosható pelenkákat hol gyártják. Általában elmondható, hogy a nagy márkákat a világ túlfelén gyártják (pl. Kína, Egyiptom, stb.). Az árképzésbe a gyár pedig belekalkulálja a hosszú szállítás költségeit is. Célszerű Európai Union belül készített márkák mellett maradni.
 7. A pelenka készletedet vegyes pelenkákból állítsd össze: ha van benne egyszerű mull pelenkától kezdve a drágább bambusz nadrágpelenkái több féle típus, akkor a pelenka beszerzés költségei jelentősen alacsonyabbak lesznek.
 8. A külső - belső (mull, prefold, nadrágpelenka belső) kombináció mindig olcsóbb, mintha AIO vagy zsebes pelenkák teszik ki a teljes készletet.
 9. Használd ki a pontgyűjtő rendszereket működtető boltokat, webáruházakat, és az állandó kedvezményeket (pl. iker kedvezmény). Értékes forintokat spórolhatsz meg ezekkel.
 10. Ha van rá lehetőséged (pl van varrógéped), akkor az egyszerűbb kiegészítőket készítsd el magad, lehetőleg otthon is fellelhető, és újrahasznosítható alapanyagokból. Pl. darabolj fel régi törölközőket, amiket kiegészítő pelenka betétnek vagy törlőkendőnek tudsz használni. 
 11. Az eldobható papírpelenka betétekből érdemes a vastagabb anyagút választani, mivel ezek 2-5 alkalommal bírják a mosógépet. Így a csak pisis papírbetéteket több alkalommal újra tudod használni.

+1 Tipp: Ha nem zavar a mások által "levetett" mosható pelenka, akkor vásárolhatsz különböző fórumokon használt pelenkát is. 
Itt azonban fontos, hogy tisztában legyél a következőkkel:
ilyen esetben nem garantált a minőség,
nem tudhatod mivel, hogyan kezelte korábbi tulajdonosa a pelenkát,
és nem jellemző, hogy garanciát vállal az eladó ezekre a pelenkákra.

Ha bármiben segítségre van szükséged, bátran keress fel minket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)