2016. május 2., hétfő

Problémák és megoldási javaslatok a mosható pelenkázásban - 2. rész Az éjszaka

Sorozatunk második részében az éjszakai pelenkázást szeretném kicsit kivesézni.

Elsőként szeretném, ha tudnátok, hogy a webáruházunk létrejöttének a fő célja az volt, hogy minél több valós és hasznos információt adjunk a kisbabás szülőknek a mosható pelenkákról. Igaz megalakulásunk óta (2008) látszik a fejlődés, de még mindig nagyon kevesen ismerik a pelenkázás alternatív módját: mosható pelenka, eldobható székletfogó papírbetéttel.

Most egy olyan kérdéskörről írok, amely sok esetben még azon szülőket is aggodalommal tölti el, akik többnyire mosható pelenkát használnak a babájuknak. EZ PEDIG A MOSHATÓ PELENKÁK HASZNÁLATA ÉJSZAKA.
Természetesen az éjszakára is érvényes, hogy mivel minden baba más és más, így az éjszakák is nagyon eltérőek lehetnek a különböző babáknál. Van aki 1 mullpelenkával szárazon végigviszi az éjszakát, és van olyan is akinek szinte semmi nem elég. Ráadásul a baba növekedésével az éjszaka tökéletesnek kikiáltott kombináció egyik napról a másikra csődöt mondhat. A lényeg: figyeld meg a babádat és a szokásait, és figyeld a növekedésével együtt járó változásokat is. A legtöbb baba esetében az ideális éjszakai mosható pelenka időszakosan változni fog és nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk.

Összességében mégis elmondható pár alapszabály, amire érdemes figyelni az éjszakai pelenka összekészítésénél:

  • Válassz olyan textil pelenkát, amely sok nedvességet képes felszívni!
  • Érdemes kiegészítő betéttel is turbózni a választott pelenkát.
  • A bambusz és a kender textilek a legjobb nedvszívó képességű anyagok.
  • Figyelj a megfelelő illeszkedésre: a túl szoros pelenkából kinyomódik a nedvesség, a túl laza (ami pl. combnál eláll) pedig egyszerűen kiereszti a réseken azt.

A következő tippek abban segíthetnek, hogy ha egy bevált módszer már nem megfelelő, akkor ötleteket adhat újabb módszerekhez.

1. A saját tapasztalatom:
Több mindent kipróbáltam a hason alvós husi combú lányomnál, végül 10-12 órát kizárólag a következő kombináció bírt ki kiázás nélkül. Bambinex bambusz nadrágpelenka belső, a saját turbó betétjén túl alkalmanként plusz egy 3 rétegű bambusz betéttel kiegészítve. Külsőnek először Disana gyapjúfilc, majd Wolwikkel Amsterdam gyapjú filc pelenka külsőt használtunk. Ez utóbbi már 7 éve sem volt nagyon olcsó, és 2 darabra szükség volt belőle, azonban az nekem minden pénzt megért, hogy stabilan száraz maradjon éjszakára a baba. A Disana gyapjúval csak annyi gondom volt, hogy picit nagynak ítéltem meg a csomagot.


Ami viszont nagyon nem vált be: a zsebesek és az AIO pelenkák. Ezek közül a legjobb a Bumgenius Organic (ma már Bumgenius Elemental névre hallgat) volt, de ez is maximum 5 órát bírt kiegészítő betét nélkül.

2. Egy anyuka tapasztalata:
Oldalán alvó babánál feltétlenül nadrágpelenka belső a célszerű, hogy a baba oldalánál is legyen nedvszívó anyag. A bambusz nadrágpelenka belső ideális választás lehet. De akár egy hosszabb, kiegészítő betét is rátekerhető a baba csípőjére, hogy a kritikus helyen legyen több textil. Nekünk ez tökéletesen működött.

3. Másik anyuka tapasztalata:
A babám bőre érzékeny a pisire, ami egész éjszaka a bőréhez ér. A megoldást nálunk a szárazontartó kiegészítő betét jelentette, amit pluszban helyeztem a pelenka belsejébe.

4. Egy harmadik anyuka pedig ezt írta:
Az éjszakai és a nappali pelenkázás között csak a textil rétegszámában van különbség. Éjszakára mindig plusz egy vagy két bambusz betétet teszek a pelenkába.

Abban egészen biztos lehetsz, hogy van megoldás éjszakára is, csak meg kell találni a legjobb kombinációt!

Ha szívesen megosztanád te is éjszakai tapasztalataidat, akkor írj nekünk: info@bambio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)