2016. május 19., csütörtök

Problémák és megoldási javaslatok a mosható pelenkázásban - 3. rész Az újszülött baba pelenkázása I.

Az újszülött baba pelenkázása is egy olyan témakör, ami sok kisbabás szülőt illetve várandós anyukát foglalkoztat, ezért gondoltam összegyűjtöm nektek az eddigi saját és más szülők tapasztalatait. Azonban ez a téma nagyon hosszú lenne, ha egyszerre szeretnénk minden területét végignézni, ezért két részletben fogom lejegyezni.

Olvassátok szeretettel az első részt, ahol a pelenka külsők és belsők a fő terület. A következő részben pedig az egyéb pelenkázási lehetőségekkel, kiegészítőkkel foglalkozunk (szárazontartás, éjszaka, alvási módok, AIO pelenkák)

Elsőnek is szeretném leszögezni, mint 3 gyerekes anyuka, hogy minden újszülött nagyon pici, mindegyiknek öklömnyi popsija van, mindegy hány kg-val született.

Ezért a pelenkák kiválasztásánál is érdemes ezt figyelembe venni.

Mi általában anyagi megfontolásból, az egyméretes (azaz állítható méretű) mosható pelenkákat szoktuk javasolni, hiszen egy ilyen mosható pelenkával a szobatisztaság eléréséig lehet pelenkázni a babát. Azonban az átlagos egyméretes pelenkák még kicsit nagynak bizonyulhatnak egy újszülött esetében.
A csalódások elkerülése végett érdemes a következő tanácsokat megfogadnotok:

Pelenka belső megválasztása:
Mivel minden újszülött nagyon picike, ezért az első időszakra érdemes kis méretű mosható pelenkákat beszerezni. A kezdeti időszakokra tökéletes pelenka belső egy sűrű szövésű mull (tetra) pelenka, egy kisebb méretű prefold pelenka, vagy kisebb nadrágpelenka belső.
A cél hogy elkerüljük a kiázást, mert ez nemcsak a szülőknek csalódás, de a pici baba közérzetét is zavarhatja, ha a kiázás nem is, de a túl gyakori átpelenkázás valószínűleg. 
Bár egy újszülöttnél (pláne ha a köldökcsonk még nem esett le) érdemes gyakrabban (akár 2 óránként) átpelenkázni, hogy a még rendkívül érzékeny bőrt kíméljük, és a köldökcsonk is tudjon száradni, a fölösleges túl gyakori pelenkázás zavarhatja az újszülöttet. A kiázás elkerüléséhez mindenképpen jó minőségű, nagyon jó nedvszívó képességű pelenka belsőket javaslok. 
Zsiga 1 hetes Bambinex bambusz stretch OS1 nadrágpelenka belsőben
Saját tapasztalatom szerint a pelenka külső és egy sima pelenka betét vagy egy kisebb pamut frottír anyag nagyon kevés. Ezek a megoldások akkor hatékonyak, ha tudom, hogy pl. fél-1 órán belül egyébként is át kellene pelenkázni (mondjuk a fürdetés miatt).  
Egy megfelelően megválasztott pelenka belső nem fog óriási csomagot képezni a baba popsiján, de biztonsággal felszívja majd a szükséges mennyiségű folyadékot. Így nemcsak a szülő, de a baba is nyugodtabb lesz.
Ha valamilyen ok folytán mindenképpen a téglalap formájú betétet szeretnénk önállóan használni, akkor abból a nagyobb méretet, jobb nedvszívó képességűt (pl. bambusz betét) és akár 2 darabot használjunk. Vagy választhatjuk a piskóta formájú (Bone Booster) betéteket, amik speciális formájuknak köszönhetően, jobban fedik a baba fenekét, így kisebb az esélye a kiázásnak.
Léteznek olyan nadrágpelenka belsők (pl. Bambinex Stretch bambusz pelenka), amelyekből a kisebb méret már újszülötteknek is ideális, ráadásul patenttal állítható a mérete, így nem fogja kinőni az első 1-2 hónapban. Az előző képen ez a pelenka látható egy 1 hetes babán, a legkisebb méretre állítva. Hasonlóan megfelelő méretre lehet hajtogatni a sűrű szövésű mull vagy prefold pelenkákat is. Azonban egy téglalap formájú betétet már nehezebb méretre igazítani.

Pelenka külső kiválasztása:
Nagyon fontos a megfelelő méretű pelenka külső kiválasztása is. Ha túl nagy és lötyög, akkor biztosan nem tartja bent a nedvességet. Ha viszont túl szűk, akkor megszoríthatja a pici baba érzékeny bőrét. 
Ez a pelenka túl nagy az újszülöttnek, nagy a rés a combjánál, nem illeszkedik megfelelően, így könnyen kifolyik minden.
Ez a pelenka túl szorosra van húzva, a jobb combnál látszik hogy megszorítja a bőrét.
Itt megfelelő a méretválasztás, bár a 2 hetes Panna baba nem szerette a pelenkázást, de a pelenka tökéletesen illeszkedik
Pelenka külsőből újszülött korban kb. 4-5 darabra van ideálisan szükség, mivel nagyobb az esélye, hogy a híg anyatejes széklet érintkezik a pelenka külsővel, amit így szinte minden alkalommal ki kell mosni. A PUL pelenka külsők anyagának köszönhetően azonban nagyon gyorsan megszáradnak, nagyon egyszerű a kezelésük és tisztán tartásuk.
Méretüket tekintve mindenképpen legalább az S méretűeket javaslom (pl. Real Nappy pelenka külsők) (sőt esetleg az újszülött - NB - Pop-in újszülött pelenka). Ebből léteznek olyanok, ami csak 1-3 hónapos korig használható, de léteznek olyanok is, amiken patenttal lehet állítani a méreteket (Imagine PUL pelenka külső), így általában 10 kg körüli babáknál is még kényelmesek.
A pelenka külsők másik alternatív változata a gyapjú pelenka külső. Ebből szintén a megfelelő méret kiválasztása a lényeges, de nyugodt szívvel ajánlom már kezdőknek is bármelyik típusát (kötött kisnadrág fazon, vagy tépőzáras nadrágpelenka fazon), mert nemcsak a természetes anyag miatt előnyös, de nagyon stabilan tartja a nedvességet (főleg a gyapjúfilc anyagúak). 

Fontos: Némely baba érzékeny a gyapjú anyagára, így figyeld a baba bőrének a reakcióit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)