2016. május 22., vasárnap

Problémák és megoldási javaslatok a mosható pelenkázásban - 4. rész Az újszülött baba pelenkázása II.

Ebben a leírásban folytatom az újszülött babák pelenkázásáról összegyűjtött tapasztalatok és tippek témakörét.
Előző cikkemben a pelenkázás alapjairól volt szó (pelenka belsők, külsők), most az egyéb kiegészítők és speciális esetek lesz a téma, amelyek hasznosak lehetnek egy újszülött pelenkázása esetében.

Kritikus időszak az éjszaka (alapesetben erről már írtam, de az újszülötteknél picit módosul a történet).
Az én történetem a következő volt:
Már kismamaként tudtam, hogy kizárólag mosható pelenkát fogok használni. Olvasgattam sokat (akkor még - 8 éve - szinte csak angol nyelvű források voltak), és úgy gondoltam, hogy a lehető legegyszerűbb megoldást választom: AIO (all in one = minden egyben) pelenka mellett döntöttem. 3 napos babámat itthon lelkesen mosható pelenkába csomagoltam. Nem féltem egy percig sem, hiszen mi baj történhetett? Maximum kiázik, és akkor kezdem elölről (Félelmek). Persze  éjszaka nagyon hamar kiázott. Új megoldáson törtem a fejem, hiszen már az első nap láttam hogy az éjszakára komolyabb megoldás kell. Így nagyon gyorsan átálltam a külső-belső kombinációra, ami nagyon jól tartott.

A lényeg az éjszakánál:
Ha nem muszáj ne bolygassuk a babát éjszaka, nekünk is kell a pihenés, elég azért kelni, mert szoptatás van. Ha nem kakis, akkor éjszaka az újszülöttet sem érdemes átpelenkázni. Persze, ha kiázik akkor nem szabad pisisen hagyni éjszaka sem, nehogy megfázzon. Ezért ennek elkerülése érdekében inkább biztosra menjünk. Olyan pelenka belsőt válasszunk, ami nagyon sok nedvességet képes felszívni, de mégsem óriási a csomag. Erre én jó szívvel ajánlom a Bambinex bambusz stretch nadrágpelenka belsőjét, amiből a kisebbik méret (OS1) tökéletes már egészen pici kortól is. A mérete mégis állítható, így nem növi ki olyan gyorsan, kb 10kg-s korig lehet használni. Éjszakára a biztonság kedvéért javaslom, hogy maradjon bent a plusz kiegészítő bambusz betét is.
Hogy éjszakára miért nem ideális egyéb betétes, prefoldos megoldás? Mert nem biztos hogy kibírja 5-10 órán keresztül. természetesen vannak babák, akiknél ez nem gond, és egy zsebes, AIO vagy hybrid pelenka is viszi az éjszakát, de én inkább a biztosra mentem. Mindehhez egy jól illeszkedő pici pelenka külső is fontos. Lényeges, hogy a pelenka külső ne legyen nagyon szűk, passzos, mert a sok nedvesség könnyen kinyomódhat. De arra is figyelni kell, hogy ne lógjon rajta a külső, mert akkor is kiázhat.
Éjszaka az sem baj, ha picit nagyobb a csomag a nappalihoz képest. Természetesen ne álljon a lába a feje fölött, de egyébként nem zavarja őket a nagyobb csomag az alvásban.

Alvási módok:
Az éjszakánál térnék ki az alvási módokra is, mivel ez is befolyásolja a pelenka választást, illetve használatot. Az én lányom mindig is hasonalvós volt. Azaz lány létére mindig fiúsan hajtogattam a pelenkákat, kiegészítő betéteket, mert amikor ázás volt, az mindig a hasánál történt. Erre éjszaka is érdemes figyelni. Az oldalt fekvő babáknál nemideális általában a betétes, prefoldos megoldás, mert oldalt nincs textil, ami szívja a nedvességet, csak a pelenka külső, és olyankor arra folyik a pisi, és ki is ázik. Prefoldnál ilyen esetben a megfelelő hajtogatással ez megoldódik.

Szárazontartás:
Sokszor hallom, hogy nagyon pisis a baba feneke. Így van, a mosható pelenka már csak ilyen. Mivel nincs a textilben natrium-polyakrilát, ami az a bizonyos ronda zselésedő anyag az eldobható pelenkában, ezért a mosható textil pelenka csak annyi nedvességet képes felszívni, amire az adott textil is képes. A babák általában nem érzékenyek a nedves pelenkára, így a szárazontartás nem kérdés. Természetesen vannak olyan nagyon érzékeny bőrű babák, akiknek a általában saját pisije csípi vissza a bőrét. Ilyenkor kell elővenni a szárazontartó betétet, vagy a szárazontartó anyaggal bevont pelenkákat. Ezek polárszerű (fleece) anyagok, amelyek nagyon gyorsan átengedik a nedvességet, az alatt lévő nedvszívó textil pedig beszívja azt. Ezáltal a baba bőre jelentősen szárazabb marad. DE a szárazontartó anyag műszálas, nem természetes, így aki ettől ódzkodik, az nyugodtan próbálja ki a természetes anyagot első körben és ha a baba bőre nem pirosodik, akkor nincs is erre szükség. Természetes anyagok közül a bourette selyem is szárazon tart valamennyire és gyógyító hatású, a piros popsit a legtöbb esetben helyrehozza.

Betétek:
Akár önállóan, akár kiegészítőnek használunk betéteket, az újszülöttnek érdemes kisebb méretűeket beszerezni. Ezek a későbbiekben sem vesznek kárba, hiszen később is tökéletesen lehet használni kiegészítő betétnek. Azonban, ha mégis a nagyobb mellett döntünk, akkor azt az újszülött esetében egyszerűen megfelelő méretre kell hajtani.

AIO pelenkák újszülöttnél:
Ebbe a kategóriába sorolom nemcsak a hagyományos AIO pelenkákat, de az AI2 (kivehető betétű), a zsebes és a hybrid pelenkákat is. Kezelésük, használatuk nagyon egyszerű, igazi apukabarát pelenkák. Amíg a baba meg nem combosodik (kb. 5-6 kg), addig mindenképpen a kicsi S (akár NB) méretű pelenkákat ajánlom ebből a típusból. Sokan ilyenkor azt mondják, hogy az mennyire gazdaságtalan, hiszen 1-3 hónap alatt ki is növi. Igen, ez így van. De ha a nagy (Onesize) pelenkák nem illeszkednek a picikre, és emiatt rendszeres a kiázás, akkor csak a kudarc éri a szülőket, ez pedig egyenes út ahhoz hogy a mosható pelenkázást feladjuk. Ha pedig feladtuk, az akár rövid (hiszen a már meglévő pelenkákat sem fogjuk használni), akár hosszú távon (az eldobható pelenka hosszú távon sokkal drágább) mindenképpen érezhető lesz a pénztárcánkon is. Ráadásul az az élmény marad meg bennünk, hogy a mosható pelenkázás csak egy felkapott alter hóbort, de nem életszerű és nem működőképes. Ez pedig nem igaz: a mosható pelenka használata kellemes, csinos, egészséges, olcsó, időtakarékos, kényelmes, és még sorolhatnám.

Popsitörlés:
Ha lehet KERÜLD az eldobható nedves törlőkendőket! Ennek több oka is van: nem kidobható, a wc-be sem, többnyire nem komposztálható, többségük olyan illatanyagokat és kísérő anyagokat tartalmaz, amely a baba bőrét kikezdi (lásd egy korább cikkemben, egy anyuka tapasztalatát). Ráadásul (bár nagyon apró betűvel, és sokszor még úgy sem tüntetik fel) ezeket a nedves popsitörlőket 3 hónapos kor alatt egyáltalán nem javasolják, az előbb említett okok miatt.
Hogy mi a megoldás? Tiszta csapvíz és mosható kis kendők. Vagy csak egyszerűen csap alatti mosdatás. Mindkét megoldás borzasztó egyszerű és olcsó, ráadásul 1000% hogy nem fogja bántani a baba bőrét. Sokan készítenek házi nedves törlőkendőt. Van erre sok recept a neten. De ne felejtsétek el, hogy bizonyos olajok igencsak allergének még akkor is ha természetesek. Ilyen pl. a kamilla is! Ezért mielőtt mindenféle olajokkal törölgetjük a baba fenekét, kérdezzünk utána szakértőknél (akár egy természetes anyagokat használó kozmetikustól is).

Eldobható papírbetétek:
Lényeges eleme a mosható pelenkázásnak, pláne egy újszülött esetében. Rendkívül megkönnyíti az új anyuka helyzetét. Igaz ez sem csodaszer, nem fogja fel tökéletesen az amúgy is alattomosan "közlekedő" anyatejes kakit. DE mégiscsak felfogja a nagy részét, ezzel is könnyítve a pelenka kimosását. Érdemes olyan márkát, típust választani, amit a gyártó elsősorban anyatejes babáknak javasol. Ezeket onnan lehet megismerni, hogy sokkal vastagabbak, sűrűbbek, így a folyós kakit jobban felfogják. Fontos, hogy minél erősebb anyagú egy papírbetét, annál lassabban bomlik le, mállik szét nedves környezetben (értsd fél óra helyett akár 2-3 nap). Ezért az ilyen anyatejes papírbetétek bár komposztálhatóak, és hagyományos csatornás wc-be is dobhatóak, de az átemelős rendszerű derítőknél nem annyira szeretik, mivel fennakadhat a daráló részen. Ilyen esetekben inkább komposztáljuk. A papírbetétekről egy komolyabb írásom is készült korábban, amit itt olvashattok: PAPÍRRemélem tudtam segíteni egy újszülött pelenkázásában. De ha bármi további kérdésetek van, keressetek bátran, bármikor: Andi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)