2011. január 7., péntek

Miből készül a mosható pelenka? Mesterséges anyagok


Gyakran a mosható pelenkákhoz, illetve pelenka külsőkhöz poliésztert, esetenként viszkózt, PVC-t, illetve poliuretán bevonatot (PUL) használnak.

poliészter (PES) ma már visszaforgatott hulladékból (PET-palack) is előállítható. A vízlepergető, 100%-ban visszaforgatott poliészter filc kiválóan alkalmas pelenka külsőnek, míg pamuttal keverve pelenkabelsőnek használható. Nem káros az egészségre, azonban a gyártása nem éppen környezetkímélő - egyik kiindulási anyaga a kőolaj, a gyártás során pedig számos káros, esetenként rákkeltő anyag keletkezik.

viszkóz fából vagy gyapotból nyert cellulóz alapú szál. Rugalmassága csekély, gyakran keverik más szálakkal, pl. poliészterrel, ezt néha a pelenkabelsők nedvszívó rétegéhez használják. Az utóbbi időben visszaszorulóban van, elsősorban a gyártás erősen környezetszennyező volta miatt.

Pár éve jelent meg a piacon a Tencel (liocell) és kapható ebből készült pelenka is. A liocell farost cellulózból készül. A liocell farost alapú anyag (emiatt a forgalmazók előszeretettel mondják a Tencelre, hogy természetes anyag), amelyet szerves oldószeres fonással állítanak elő. Tulajdonságai: a pamutnál erősebb, több nedvességet vesz fel, jól szellőzik, nem bolyhosodik. A bambuszhoz hasonlóan selymes fényű, de annál tartósabb anyag, antibakteriális hatású.

PVC-t (poli-vinil-klorid) használják pelenkakülsők gyártására, de készülnek belőle gyermekjátékok, illetve más babaápolási termékek is.

poliurethan igen népszerű a textilgyártásban. Általában valamilyen vízáteresztő, porózus anyag, pl. poliészter vagy pamut felületét vonják be vele (PUL: polyurethane laminate - poliuretán réteg), ami ezáltal vízálló lesz, így kiválóan alkalmas pelenkakülső gyártására. A poliuretán bevonat lehet lélegző, illetve nem lélegző is. A lélegző változat átengedi (bár nem annyira, mint pl. a gyapjú, vagy akár a filc) a párát és a levegőt, azonban hosszabb "terhelés" hatására könnyebben átnedvesedik.

Bambinex PUL pelenka külső

Bambinex Bone Booster szárazontartó pelenka betét




Egyre közkedveltebb a családok körében a szárazontartó (stay dry, cool max) anyagok és a mikroszálas anyagok felhasználása a mosható pelenkáknál. Előnyük, hogy rendkívül gyorsan száradnak, így azok a családok is bátran használhatják ezeket a típusokat, akiknél a pelenkák szárítása nehezebben megoldható. Továbbá nagyon gyors vízelvezető képességüknek köszönhetően a baba bőrétől gyorsan elvezetik a nedvességet, szárazabb érzetet nyújtanak a természetes anyagokkal szemben, így a babáknak komfortosabb érzést nyújtanak. Leggyakrabban a zsebes pelenkák és a kiegészítő nedvszívó betétek készülnek ezekből a  100%-ban műszálas textilekből.
Imagine zsebes pelenka



Forráshttp://moshatopelus.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)