A beruházást végző kanadai Knowaste cég elnök-vezérigazgatója szerint évi 36.000 tonna hulladékként eldobott pelenka eltakarításához járul hozzá a Birmingham közelében felépülő üzem.
Az eldobható pelenkák különböző, nehezen kezelhető műanyagokat tartalmaznak, mint a különlegesen nagy nedvszívó képességű polimerek, melyek kezelése és eltávolítása kifejezetten nehéz feladat. A feldolgozás során ezeket az anyagokat szétválasztják egymástól, majd újrafeldolgozásra alkalmas formára alakítják őket. Az így nyert alapanyagokból például műanyag tetőcserepeket gyártanak. A feldolgozás során keletkező szerves hulladékból pedig villamos energiát állítanak elő, amely képes fedezni az üzem működését, továbbá a lakossági hálózatba is képes villamosenergiát juttatni. Így ahelyett hogy az eldobható pelenkák a szeméttelepre kerülnének, újrahasznosított anyagokként visszakerülnek a termelésbe és megújuló energiát is termelnek.
"Az Egyesült Királyságban a szülők 97%-a választja a klasszikus újrafelhasználható megoldás helyett az eldobható pelenkákat gyermekei számára és ez az arány az állami támogatások és ösztönző programok hatására sem változik. Ezért az eldobható pelenkák kérdése olyan hosszútávú probléma, amit mindenféleképpen kezelni kell. 
Évi 800.000 tonna eldobható pelenka kerül a szemétlerakókba Angliában így a most létesülő üzem a maga 36.000 tonnás kapacitásával, csak egy csepp a tengerben, de készen állunk rá, hogy kezeljük a problémát." - mondta Roy Brown a Knowaste elnök-vezérigazgatója
Az eldobható pelenkák újrahasznosítása nagyon fontos, hiszen az eldobható pelenkák esetében:
  1. - legalább négy és fél fa kivágása szükséges csak egy újszülött pelenkamennyiségének előállításához!
  2. - az eldobható pelenkák lebomlása akár 500 évig is eltarthat!
    az eldobható pelenka felhasználása az elmúlt 20 évben fokozatosan nőtt a jóléti társadalmakban!
  3. - Nagy Britanniában több mint 8 millió eldobható pelenkát használnak el nap, mint nap! Magyarországon az alacsonyabb  népesség miatt kevesebbet, de arányaiban legalább ugyanennyi eldobható pelenka fogy.
  4. - egyetlen egy kisbaba felhasznált pelenkamennyisége akár 40 szemeteszsákot megtölthet egy év leforgása alatt!A szobatisztaságig tartó pelenkázási időszak alatt (kb 2,5 év) ez 1,5-2 tonna nem (vagy nagyon nehezen) lebomló hulladékot jelent.
  5. - minden tonna újrahasznosított hulladék pelenkával 3,5 fát óvhatnak meg a kivágástól, továbbá 145 köbméter földgázt és 8.000 liter vizet spórolhatnak meg Angliában!
          Igaz az eldobható pelenkák újrahasznosítsa enyhíti a környezetre eső terheket, azonban a textilpelenkák használata mellett nem kellene a szemét eltüntetésével foglalkozni, hiszen mosható, újrahasználható textilpelenkákkal tulajdonképpen nulla  mennyiségű hulladékot termelünk.
          További probléma, hogy a cikkben bemutatott üzemek Nagy Britanniában működnek (illetve fognak működni), ami a magyarországi problémát cseppet sem oldja meg.