A textilpelenka, illetve a pelenka külső készülhet természetes (növényi vagy állati eredetű) és mesterséges, szintetikus anyagból. Ebben a bejegyzésben a legjellemzőbb természetes anyagokat veszem sorra.


A legelterjedtebben használt pelenka-alapanyagok t
ermészetes alapúak: pamut, bambusz, kender, illetve gyapjú.

pamut alapanyaga a gyapot. A gyapot a trópusi-szubtrópusi vidékeken terem, legnagyobb termelői Kína, India és az USA.

Bambio biopamut prefold pelenka

biopamut (organic cotton) termesztése rendkívül szigorú előírások szerint történik, ezeken a földeken nem szabad vegyszert alkalmazni és nem lehet genetikailag módosított a gyapot. A késztermékek nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagokat. A gyapottermelő területek mindössze 1%-án dolgoznak ilyen módszerrel, így a biopamut és az ebből készült pelenka igen drága.
A pamut bőrbarát, igen jó nedvszívó, száraz súlyának 20-25%-át veheti fel anélkül, hogy nagyon nedvesnek éreznénk. Számos szövetet állítanak elő belőle, a pelenkagyártásban gyakran használják pl. a frottírt, flanellt. A Magyarországon kapható mosható pelenkák túlnyomó többsége pamutból készül.

bambusz textilipari felhasználása viszonylag új keletű, az 1990-es években kezdett elterjedni. A bambusz legnagyobb termelője Kína, itt állítják elő a legtöbb bambusz textíliát is. A növény igen ellenálló, gyors növekedésű, a termesztése pedig környezetbarát módon megoldható, így egyre elterjedtebb alapanyag.
A textilgyártáshoz a bambusz szárát használják. A bambuszból készült textilia lágy, selymes tapintású, (ami a mosások során is megmarad), antimikrobiális hatása van. A pamutnál jobb nedvszívó, így belőle vékonyabb, jobban testhezálló pelenka készíthetők. Hátránya, hogy viszonylag lassan szárad.



Bambinex OS bambusz stretch mosható nadrágpelenka


kender (Cannabis sativa - nem tévesztendő össze az indiai kenderrel (Cannabis indica)!) a világ számos táján és éghajlatán megterem (ellentétben a gyapottal vagy a bambusszal). Nincs nagy vízigénye, kevés kártevője van, így nem igényel növényvédő szereket. A kenderből készült anyagok tartósak, kellemes tapintásúak. Mivel a kenderrost az egyik legerősebb anyag, a belőle való textilgyártáshoz különleges technikákra van szükség. A 100%-os tiszta kenderanyag durva lenne pelenka alapanyagnak, így a pelenkához pamuttal kevert kendert használnak.
Antimikrobális hatása gátolja a baktériumok és gombák szaporodását, a pamutnál jobb nedvszívó, gyorsan szárad.

gyapjú állati eredetű, a birkák lenyírt szőréből készül. A legjobb minőségű gyapjút a merinói juh adja.
A gyapjúszálak a nedvesség, hő-és mechanikai hatásra filcesednek.

Igen jó nedvszívó, saját súlyának 1/3-t képes felvenni anélkül, hogy nedves érzetet keltene, ugyanakkor a nyers gyapjú szerkezetéből adódóan vízlepergető hatású, a kiválóan lélegző, légáteresztő anyag. Belső pelenkának nem használható, azonban ideális pelenka külső, akár gyapjúfonalból kötött, akár gyapjúfilcből készített formában. Hátránya, hogy kezelése több gondosságot és odafigyelést igényel, mint más anyagok.

Disana gyapjú pelenka külső


Forrás: http://moshatopelus.blogspot.com