2011. január 7., péntek

Köszöntünk minden "Zöld" családot!

Blogunkat annak érdekében indítottuk el, hogy minél több olyan informatív területtel találkozhassanak a szülők, nagyszülők, családok, ahol a környezettudatos gondolkodásról, öko háztartásról, mai modern mosható pelenkákról minél több információt megtudhatnak.

Csapjunk is a közepébe egy olyan témával, ami a szívünk csücske.


Bambinex pelenka külső elefántokkal Zsiga popsiján


Miért is jó a mosható textilpelenka a babának?

Nagyon sok érv szól mellette, és természetesen az eldobható papírpelenka mellett is. Ezeket megpróbáljuk csokorba foglalni a következőkben, ezzel segítve a mérlegelést. Az alábbi információk csak összefoglaló jellegűek. A következő bejegyzésekben megpróbálunk minden részletre kitérni, képekkel és videókkal színesítve ezeket.

1. A modern textilpelenka (és itt nem elsősorban a gyerekkorunkban használt Tetra pelenka amire gondolunk) kényelmesek, nagy nedvszívásúak, textilből készülnek. Az eldobható pelenka esetében ez utóbbi semmiképpen sem mondható el. Képzeljük el magunkat, ha minden nap valamilyen műanyag ill. papír fehérneműben kellene lennünk, az emberek többsége nem valószínű, hogy ezt kényelmesnek érezné.


2. A textilpelenka mosása az automata mosógépekkel nem, vagy alig jelent többlet munkát, tisztítása egyszerű, nincs szükség főzésre, vasalásra, sőt ezek a műveletek inkább rontanak a textilpelenka minőségén. Tény, hogy az eldobható pelenka esetében ez a minimális többletmunka nem jelentkezik.
Pelenka mosás mosógéppel (fotó: pinterest.com)

3. A textilpelenka nem növeli a kommunális hulladék mennyiségét, ezáltal a környezetünk védelmében máris tettünk valamit. Az eldobható pelenkák között is létezik olyan, amely részben vagy teljesen lebomló anyagból készül, és bár a szemét mennyiségünket nem csökkenti, de legalább a környezetet lényegesen nem terheljük vele.
Mosható pelenkák és eldobható pelenkák egy babára számítva  (fotó: pinterest.com)

4. A textilpelenka biztosítja a baba bőrének szellőzését. A modern textil nadrágpelenka külső és belső részből áll. A pelenkakülső, olyan anyagból készül, amely vízzáró, de egyben szellőzik is (PUL, gyapjú, poliészter). A belső rész pedig valamilyen nagy nedvszívású textil anyag (természetes alapanyag: bambusz, pamut, biopamut, kender; szintetikus alapanyag: mikroszálas anyag, tencel) .
Ezzel szemben a papírpelenka a következő rétegekből áll kívülről a baba popsija felé haladva: polipropilén, papír, cellulózőrlemény (duzzadó zselével: nátrium-poliakrilát), papír, nedvességzáró polietilén fólia. Ezek az anyagok cseppet sem nevezhetők környezet - és bababarátnak.
Bambinex mosható pelenkák


5. A mosható pelenka több baba pelenkás időszakát is kiszolgálja egymás után, csakúgy mint egy használt babaruha, vagyis nem termelődik több tonna szennyezett hulladék.




6. Sokaknak fontos szempont az ár is, és a pelenkázással járó költségek, mivel a baba felnevelése során szinte ezek a tételek jelentik a legnagyobb kiadást, így a pelenka kiválasztása komoly anyagi döntés is egyben. Mivel a mosható pelenka használatával hosszú távra tervezünk, így ez egy összegben jelent kiadást, nem folyamatosan. Az eldobható pelenka havi költsége a minőségtől függően átlagosan havi 7-10 ezer forint, a legdrágább mosható pelenka és valamennyi költsége (mosás, tisztítószer, áram, egyéb „tartozékok”) legfeljebb 150 ezer forint az egész pelenkázós korszakra, azaz kb. 27 hónapra vetítve. Ez pedig havonta 5500 forint kiadást jelent a szülőknek, szemben a 7-10 ezerrel.


7. Tapasztalatok szerint a mosható pelenka használatával lerövidül a pelenkázási korszak, hiszen a baba jobban érzi, ha átnedvesedett a textil a popsiján.


8. Az enyhe csípőficammal született baba számára kifejezetten hasznos lehet, hiszen terpesztartást biztosít. Eldobható pelenka használata esetén külön terpeszpelenka szükséges.


A mosható pelenkákról bővebb információt a bambio.hu weboldalon, illetve a blog szerzőinél kaphattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)