2016. március 10., csütörtök

Problémák és megoldási javaslatok a mosható pelenkázásban - 1. rész Az utazás

Sorozatosan kapjuk a kérdéseket különféle, a mosható pelenkák használatával, kezelésével, esetenként felmerülő problémákkal, stb. kapcsolatban.
Gondoltam csokorban szedem és fokozatosan bővítem a kérdések és válaszok listáját ezzel a most induló sorozatunkkal.

1. rész - Utazások és kiruccanások mosható pelenkás babával


Nyakunkon van a jó idő, egyre többet megyünk ki a szabad levegőre, sétálni, kirándulni, akár több napos pihenésekre, rokonokhoz, barátokhoz. Gyakori kérdés, hogy ilyen esetekben hogyan oldható meg a mosható pelenkázás.

A mosható pelenka cseréje semmiben nem különbözik ilyen élethelyzetekben az eldobható pelenka cseréjétől. Az egyetlen különbség abban van, hogy míg az eldobható pelenkát a lehető legközelebb eső szemétgyűjtőbe dobjuk (mellesleg tesszük ezt cseppet sem helyesen és környezettudatosan, mivel a szennyezett pelenka veszélyes hulladék, baktériumok, fertőzések forrása is lehet. A használt pelenkákat előszeretettel szedik ki/szét a kóbor kutyák az utcai szemétgyűjtőkből, ezzel jelentősen növelve a fertőzések veszélyét.), addig a mosható pelenkát valahogy haza kell juttatnunk a mosás miatt. 

  • A csupán pisis pelenkával elbír egy vízzáró anyagból készült pelenka tartó zsák, amely a nedvességet teljesen bent tartja, és egyszerűbb esetekben a kellemetlen szagokkal is megbirkózik. Azonban a kakis pelenka már nehezebb eset, mivel a szagok könnyebben szöknek. Célszerű, amennyiben van rá mód, a szennyezett pelenka tartalmát egy WC-be üríteni, és kézmosó csapnál kiöblíteni. Ebben az állapotában már ismét jól használhatóak a pelenkatartó zsákok/táskák. Ha nincs a közelben mellékhelység, akkor bármilyen jól záródó (pl. cippes) neylon zacskóba vagy egy tökéletesen záródó dobozban (pl Tupperware) tárolhatjuk a hazaérkezésig. Az első megoldás bár kézenfekvő, ám mégis rosszabb megoldásnak tartom, mint a zárható dobozt, mivel az eldobható műanyag zacskók erősen terhelik a környezetet. A tartós zárható dobozok még akkor is jobb választásnak bizonyulnak, ha nagyobb helyet foglalnak el a táskánkban.
  • Hasznos a hosszabb/rövidebb kiruccanásaink alkalmával minden esetben az eldobható papír pelenka betét használata. Ennek segítségével a legközelebbi WC-nél a lehető legegyszerűbb a széklet eltávolítása a pelenkából.
  • Mindig legyen nálad elegendő csere pelenka! A 6 hónaposnál fiatalabb babáknál gyakrabban van szükség pelenka cserére. Inkább legyen nálad több, mint kevesebb.
  • A kisebb kiruccanásokhoz a legegyszerűbb az AIO (vagy zsebes) pelenka, mivel ezt pont olyan egyszerű ráadni a babára, mint egy eldobható pelenkát. Azonban ha van nálad 1-2 mull pelenka, az sosem árt. A mull pelenka kis helyet foglal, tartaléknak emiatt tökéletes. De sok minden egyébre (pl. arctörlés, pelenkázó alátét, kiegészítő vékony takaró) is hasznos darab.
  • Ha párhuzamosan 2 babát is pelenkázol, akkor a kirándulásokhoz a legjobb módszer az állítható méretű pelenka, amelyik mindkét babára illeszkedik. Így nem dupla mennyiséggel kell számolnod.
  • Hosszabb utazásokra, nyaralásra szintén a mull pelenka pelenka külsővel vagy a zsebes pelenka lehet a legjobb választás: kis helyet foglalnak, gyorsan száradnak, könnyű akár kézzel is kimosni ezeket.

És végső esetben, aki nem ódzkodik az eldobható pelenkáktól, az használhatja ezeket is az ilyen alkalmakra, senki nem fog emiatt csúnyán nézni rád. Ha csak ezeken az alkalmakkor használnának az anyukák eldobható pelenkákat, már sokat tennénk a környezetért és a babákért is, főleg ha lebomló (vagy legalább részben lebomló) eldobható pelenkát választasz.

Az utazásokhoz nálunk is bevált termékeket itt megtalálod:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)