2011. október 10., hétfő

Mi a helyzet a fiúkkal?


Korábban már írtam arról, hogy a lányok pelenkázásánál milyen apró, ámde mégis fontos dolgokra érdemes figyelni, főleg az első babás szülőknél.
A fiúknál sincs ez másképp. A babák pelenkázása nem ördöngösség, de megkíván némi odafigyelést a baba egészsége érdekében.

Zsiga Bambinex bambusz stretch nadrágpelenkában 

Egy 2000-ben íródott orvosi cikk elég részletesen írt egy vizsgálatról, amely kimondottan a fiúk pelenkázásáról, annak esetleges negatív következményeiről szólt. 

A cikk szerint az egyszer használatos eldobható pelenkák impotenciához, terméketlenséghez vezethetnek a pelenka magasabb belső hőmérséklete miatt, mivel ezáltal a herezacskók is folyamatosan magasabb hőmérsékleten vannak tartva.

Az eldobható pelenkák fokozottan elterjedt használata magyarázhatja az elmúlt 25-30 év folyamán a terméketlen férfiak számának jelentős növekedését, állítja az USA-ban végzett tanulmány (Archives of Disease in Childhood). A kutatás eredménye szerint, a műanyag tartalmú eldobható pelenkák használata során a herezacskók hőmérséklete jelentősen magasabb, mint a textilpelenkák esetében. Márpedig a hőmérséklet kritikus fontosságú a herék és a spermiumok egészséges fejlődésénél.

A kutatók 48 egészséges kisfiú (közöttük 5 koraszülött baba) herezacskó hőmérsékletét figyelték a születésüktől kezdődően 55 hónapos (kb. 4,5 éves) korukig egy apró hőmérséklet szonda segítségével.

A vizsgálatot két 24 órás periódusra osztották. Az egyik periódus alatt a fiúk mosható textil pelenkát viseltek, a másik alatt, pedig műanyag tartalmú egyszer használatos eldobható pelenkát. A hőmérsékletet ébredéskor és alvás időben is megmérték, és az összehasonlíthatóság érdekében a végbél hőmérsékletet is figyelték.

A tanulmány eredményeként kiderült, hogy a herezacskók külső hőmérséklete, amely közelről tükrözi a herék valódi hőmérsékletét, megnövekedett az eldobható pelenkát használó kisfiúk esetében. A két eset között a herék hőmérsékletében, komoly, 1,1°C - 6°C-ig terjedő különbség mutatkozott. Végül a kutatók azt a konklúziót vonták le a vizsgálat eredményeként, hogy az eldobható pelenkák fokozott hőszigetelése jelentősen károsította a herék normális hűtő mechanizmusát, sőt 13 megfigyelt kisfiúnál, ez a hűtő mechanizmus még gyengült.

Felnőtt férfiak esetében kimutatták, hogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően, csökkenthet a spermiumok száma. A felnőtt férfiak terméketlenségének komoly kockázati tényezője lehet, hogy gyermekkorban a herék hőmérséklete magasabb volt a normálnál. A tanulmány szerzői arra következtetnek, hogy korai gyerekkorban a herezacskók folyamatosan magas hőmérsékleten tartása a herék nem megfelelő működéséhez, egészségügyi problémákhoz vezethet, amely elsősorban a felnőttkori terméketlenségben mutatkozik meg.


(Forrás: Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. 2000.05.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)